Омега-3 за контрол на кръвната захар

Проучване, проведено още през 1999 г.  и публикувано в "International Journal of Circumpolar Health" установява, че когато ескимосите започват да приемат традиционните западни хранителни навици с ниско съдържание на Омега-3 в диетата, започват да страдат повече от диабет. Проучването е първото, установило връзката между Омега-3 мастните киселини и нивото на кръвна захар.

През 2009 г. сп. "Hospital Nutrition" публикува резултатите от проучване, които показват, че инсулиновата резистентност произвежда висока кръвна захар в резултат от начина на живот, който още от детството се характеризира с честото посещение на заведения за бързо хранене, затлъстяване и нисък прием на  Омега-3 мастни киселини. За период от 10 до 20 години тези промени водят до загуба на контрол на кръвната захар, тъй като способността на тъканите в тялото да реагират на инсулин, става постепенно нищожна. През този период секрецията на инсулин се увеличава в усилието да се коригира, докато накрая клетките, произвеждащи инсулин, са изчерпани и престават да функционират.

Омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастните киселини са незаменими - от съществено значение за оптимално здраве са и могат да се набавят само чрез храната. Те са важни компоненти на почти всички клетъчни мембрани и липсата им спомага за разпространението на такива болести като диабета.

Омега-3 мастни киселини и инсулинова резистентност

Много научни изследвания доказват ползата от Омега-3 мастните киселини за контролиране на кръвната захар. Приемането на Омега-3 добавки повишава съдържанието на мастни киселини в скелетните мускулни липиди. Това е важно, защото тези липиди оказват ефект върху енергийния метаболизъм на цялото тяло чрез стимулиране усвояването на кръвната захар. Чувствителността към инсулин се е подобрява при участниците в изследване, допълващи 4 грама на Омега-3 на ден в продължение на 12 седмици.

0
    0
    Количка
    Количката е празнаКъм продуктите